Постинг
16.11.2014 13:15 -
Опасните Е-та: минерални соли, подобрители
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.11.2014 13:17
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 16.11.2014 13:17
Набухвателите, регулаторите на киселинността и минералните соли са обозначени с номера от Е500 до Е620. И докато Е500 е познатата на всички сода за хляб, Е513 е сярната киселина!
За най-опасно се смята Е553b.
"По-безопасни" са: Е503, Е504, Е508, Е510, Е511, Е513, Е514, Е520-Е525, Е527, Е528, Е530, Е535, Е541, Е 542, Е554, Е576.
Подобрителите на вкуса и аромата имат номера от Е620 до Е640. Не могат да се посочат по-безвредни Е-та, тъй като тук са включени едни от най-вредните добавки - глутаматите. Те се използват в сухите супи, бульоните, чипсовете, снаковете, подправките , полуфабрикатите, замразените храни и водят както до пристрастяване, така и до затлъстяване. Въпреки доказания страничен неблагоприятен ефект, засега са забранени само в бебешките храни.
Заб.: В следващия постинг ще се спра на подсладителите, овлажнителите и сгъстителите.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 788