Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2012 00:35 - Разпети петък
Автор: slavalessy Категория: История   
Прочетен: 693 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2012 00:46


ОТ МАТЕЯ
СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ  27 : 27 - 66
  "След това войниците управителеви взеха Иисуса в преторията, събраха срещу Него цялата чета войници  и, като го съблякоха, облякоха Му багреница; и сплетоха венец от тръни, наложиха Му го на главата и Му дадоха в дясната ръка тръст; и като заставаха пред Него на колене, присмиваха Му се и думаха: радвай се, Царю Иудейски!
   И след като Го заплюха, взеха тръстта  и Го биеха по главата.
  И след като Му се наприсмяха, съблякоха му багреницата, облякоха Му Неговите дрехи и Го поведоха на разпятие.
  А като излизаха, срещнаха един киринеец, на име Симеон; него накараха да носи кръста Му.
  И като стигнаха на мястото, наречено Голгота, което значи: лобно място, дадоха Му да пие оцет, смесен със жлъчка; но Той вкуси и не иска да пие.
  А след като Го разпнаха, разделиха дрехите Му, хвърляйки жребие; за да се изпълни реченото от пророка:" разделиха дрехите Ми помежду си и за облеклото Ми хвърлиха жребие"; и седяха, та го пазеха там; и туриха над главата Му надпис, който показваше вината Му : Този е Иисус, Царят Иудейски.
  Тогава бидоха разпнати с Него двама разбойници : единият отдясно, а другият отляво.
   А минувачите Го хулеха, като клатеха глава и думаха: Ти, Който разрушаваш храма и в три дни го съзиждаш, спаси Себе си! Ако си Син Божий, слез от кръста!
.....
   А от шестия час настана тъмнина по цялата земя до деветия час; а около деветия час Иисус извика с висок глас: Или! Или! Лама савахтани? Сиреч, Боже Мой, Боже Мой! Защо си Ме оставил?
.....
   И Иисус, като извика пак с висок глас, изпусна дух.
  И ето, храмовата завеса се раздра на две, отгоре надолу; и земята се потресе; и скалите се разпукаха; и гробовете се разтвориха; и много тела на починали светии възкръснаха; и като излязоха от гробовете подир възкресението Му, влязоха в светия град и се явиха на мнозина.
   А стотникът и ония, които с него заедно пазеха Иисуса, като видяха земетресението и всичко станало, твърде много се уплашиха и думаха: наистина Божий син е бил Тоя Човек!
...
   И когато се свечери, дойде един богат човек от Ариматея, на име Йосиф, който също тъй беше ученик на Иисуса; и той отиде при Пилата и поиска тялото Иисусово. Тогава Пилат заповяда да предадат тялото; а Йосиф, като взе тялото, обви Го в чиста плащеница и Го положи в новия си гроб, който бе изсякал в скалата; и като привали голям камък върху вратата гробни, отиде си.
   А там беше Мария Магдалина и другата Мария, които седяха срещу гроба.
   На другия ден, след петъка, събраха се първосвещениците и фарисеите у Пилата и
 казаха: господарю, спомнихме си, че оня измамник още преживе бе казал: подир три дни ще възкръсна; затова заповядай да се запази гробът до третия ден, да не би учениците Му да  отидат нощем да Го откраднат и да кажат народу: възкръсна от мъртвите. И последната измама ще бъде по-лоша от първата. Пилат им рече: имате стража; идете завардете, както знаете.
  Те отидоха, та завардиха гроба със стража и запечатаха камъка."



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1759889
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930