Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2015 19:33 - Скрудж от "Коледна песен" на Чарлс Дикенс
Автор: slavalessy Категория: Забавление   
Прочетен: 1817 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.01.2015 19:45





 image


  "Ох, пък какъв стиснат душевадец беше този Скрудж! Изедник, мъчител, алчен, на стотинката трепереше, от ръка нищо не изпускаше, ненаситният му стар грешник! Твърд и остър като кремък, от който никаква стомана не бе изтръгнала благодатен огън; потаен и необщителен, и самотен като бухал. Скритата в него студенина смразяваше старческите му черти, щипеше заострения му нос, сбръчкваше бузите му, схващаше краката му, зачервяваше очите му, правеше тънките му устни сини и се изливаше в дращещ глас и злобни думи. Леден скреж покриваше главата му и веждите му, и твърдата му остра брадичка. Ниската си температура той носеше навред със себе си ; през горещниците вледеняваше кантората си; а по Коледа не я стопляше нито с един градус.
   Външната горещина или студ малко влияеха на Скрудж. Никаква топлина не можеше да го стопли, никаква зима не можеше да го изстуди. Нямаше вятър, по-остър от него, нямаше сняг, който да следва по-упорито целта си, нямаше пороен дъжд, който да е по-безмилостен. Отвратителното време не беше нищо за него. Най-силният дъжд и сняг, и градушка, и поледица можеха да се похвалят само с едно предимство над него. Те често стихваха благодушно, а Скрудж - никога.
    Никакъв човек не го спираше на улицата да му каже приветливо:"Скъпи Скрудж, как сте? Кога ще дойдете да се видим?" Никой просяк не го молеше и за най-дребната монета. Никакви деца не го питаха колко е часът; нито мъж, нито жена биха поискали някога от Скрудж да ги упъти за това или онова място. Дори кучетата на слепците, изглежда, го познаваха и когато го виждаха да се приближава, повличаха господарите си към входове и тесни улички; а сетне помахваха с опашка, сякаш искаха да кажат:"По-добре да нямаш никакви очи, отколкото зли, слепи ми господарю!"
   Но Скрудж пет пари не даваше! Та тъкмо това му се нравеше. Да се промъква по изпълнените с хора пътища на живота и да отблъсква всякаква човешка симпания, поради което схватливите и наблюдателните го наричаха "побъркан"."

                                                                                   "Коледна песен",Чарлс Дикенс







Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1759417
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930