Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 16:39 - Нишката на Ариадна - прочетено
Автор: slavalessy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2198 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.01.2014 16:39


  "Критският цар Минос наложил на атиняните данък, задето убили сина му Андрогей . Тежък и позорен бил този данък - атиняните трябвало веднъж на всеки девет години да изпращат на остров Крит седем младежи и седем девойки. Там ги затваряли в грамадния дворец Лабиринт, за да бъдат изядени от ужасното чудовище Минотавър - с човешко тяло и глава на бик. Сега за трети път атиняните трябвало да изпратят на остров Крит ужасния данък. Те вече поставили на кораба черни платна в знак на скръб по младите жертви на Минотавър.
   Като видял всеобщата скръб, младият герой Тезей решил да замине заедно с атинските младежи и девойки на остров Крит, да ги освободи и да сложи край на този ужасен данък. А данъкът можел да бъде отменен, като бъде убит Минотавър. Затова Тезей решил да се бие с Минотавър и или да го убие, или да загине. Престарелият Егей не искал и да чуе за заминаването на единствения си син. Но Тезей настоял на своето. Той принесъл жертва на Аполон Делфийски - покровителя на морските пътувания; преди Тезей да напусне Делфи, в последния момент оракулът му дал съвет - за закрилница при този подвиг да си избере богинята на любовта Афродита. Като призовал на помощ Афродита и й принесъл жертва, Тезей заминал за Крит.
   Корабът благополучно пристигнал на остров Крит. Атинските младежи и девойки били заведени при Минос. Могъщият критски цар тутакси обърнал внимание на хубавия младеж. Героят направил впечатление и на Ариадна, царската дъщеря, а закрилницата на   Тезей, Афродита, предизвикала в сърцето на Ариадна  силна любов към младия Егеев син. Дъщерята на Минос решила да помогне на Тезей; тя не можела и в мисълта си да допусне младият герой да загине в Лабиринта, разкъсан от Минотавър.
   ...
   Тайно от баща си, Ариадна дала на Тезей остър меч  и кълбо конци. Когато завели Тезей и всички обречени на разкъсване в Лабиринта, Тезей вързал при входа на Лабиринта края на конеца от кълбото и тръгнал по забърканите безкрайни коридори на Лабиринта, от който иначе било невъзможно да се намери изходът; той постепенно размотавал кълбото, за да може след това по конеца да излезе обратно. Вървял Тезей все по-навътре и най-после стигнал на мястото, където се намирал Минотавър. Със страшен рев, наклонил към героя главата си с грамадни остри рога, Минотавър се хвърлил върху него и се започнала страшна битка. Минотавър, побеснял от ярост, няколко пъти се хвърлил върху Тезей, но тоя го отблъсвал с меча си. Най-после Тезей хванал Минотавър за рога и пронизал гърдите му с острия меч. След като убил Минотавър, Тезей, водейки се по конеца от кълбото, излязъл от Лабиринта , като  извел и всичките атински младежи и девойки. При изхода ги посрещнала Ариадна; тя радостно поздравила Тезей. Ликували младежите и девойките, които Тезей спасил. Като се окичили с венци от рози, те започнали весело да пеят и да играят, като славели героя и неговата покровителка Афродита.
   Сега трябвало да се положат грижи и за спасяването от гнева на Минос. Тезей бързо приготвил своя кораб и след като пробил дъната на всички изтеглени на брега кораби на критяните, бързо отплавал обратно за Атина. Ариадна последвала Тезей, когото била обикнала.
   На връщане Тезей слязъл на брега на остров Наксос. Когато той и спътниците му си почивали от пътуването, на Тезей се присънил богът на виното Дионис; той му казал, че трябва да остави Ариадна на пустинния бряг на Наксос, тъй като боговете били отредили тя да бъде жена на него, на бог Дионис. Тезей се събудил и изпълнен със скръб, побързал да замине. Той не посмял да пренебрегне волята на боговете. Ариадна станала богиня, жена на великия Дионис. Дионисовите спътници шумно приветствали Ариадна и славели с песни жената на великия бог.
   А Тезеевият кораб бързо се носел с черните се платна по лазурното море. Ето, вече се показали в далечината бреговете на Атика. Опечален, задето загубил Ариадна, Тезей забравил да изпълни обещанието, което дал на баща си Егей - ако той победи Минотавъра и се завърне щастливо в Атина, да смени черните корабни платна с бели. Егей чакал сина си. ..Не, не блестят  бели корабни платна на слънцето, платната са черни. Значи Тезей е загинал! В отчаянието си Егей се хвърлил от високата скала в морето и загинал в морските вълни; вълните изхвърлили на брега безжизненото му тяло. Оттогава именно морето, в което загинал Егей, се нарича Егейско."

"Старогръцки легенди и митове", Н.А.КУН



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1761320
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930