Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2012 17:53 - Легендата за Орфей и Евредика - 1-ва част
Автор: slavalessy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1876 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.11.2012 17:57


   Наскоро след сватбата, младата и красива съпруга на Орфей - нимфата Евредика - била ухапана от змия. Отровата скъсала нишката на живота й и тя се преселила в царството на сенките.
   "Дълго оплаквал Орфей своята Евредика и накрая , в отчаянието си , решил да слезе в мрачното царство на душите на умрелите, за да склони владетеля Хадес и неговата жена Персифона да му върнат съпругата. Орфей се спуснал през мрачната пещера при Тенар към бреговете на свещената река Стикс ...Приближава се ладията на Харон, превозвача на душите на умрелите, Харон спира лодката до брега. Орфей моли да го пренесе заедно с душите на отсрещния бряг, но строгият Харон му отказал. Както и да го молил Орфей, отговорът на Харон бил все един и същ: "не"!
   Тогава Орфей дръннал по струните на своята златна лира и звуците й като широка вълна се разнесли по брега на мрачния Стикс. Със своята музика Орфей  очаровал Харон; слуша той свиренето на Орфей, подпрян на веслото. Под звуците на музиката Орфей влязъл в ладията; Харон я отблъснал с веслото от брега и тя заплавала през мрачните води на Стикс. Харон прекарал през реката Орфей. Излязъл Орфей от ладията и свирейки на златната лира, се отправил през мрачното царство на душите на умрелите към трона на бог Хадес; придружавали го душите , които долетели, привлечени от звуците на песента му.  
   Свирейки, Орфей се приближил до трона на Хадес и му се поклонил. По-силно ударил той по струните на лирата и запял; пеел  за своята любов към Евредика и затова, колко щастлив бил животът му с нея през светлите, ясни дни на пролетта. Но бързо отминали дните на щастието. Евредика загинала. Орфей пеел за своето нещастие, за мъките на разбитата му любов, за скръбта си по умрялата. Всички в царството на Хадес слушали с внимание пеенето на Орфей, всички били очаровани от неговата песен....
   Наоколо царувало дълбоко мълчание. Нарушил го бог Хадес, като попитал Орфей защо е дошъл в неговото царство, за какво иска да го моли. Хадес се заклел с нерушимата клетва на боговете ,във водите на река Стикс, че ще изпълни молбата на дивния певец. Орфей отговорил на Хадес така:
  - ...Дойдох тук да те помоля да пуснеш обратно на земята моята Евредика. Възвърни я към живот; виждаш как страдам по нея! Помисли, владетелю, колко би страдал и ти, ако ти отнемеха твоята жена Персифона. Пък и ти няма да възвърнеш Евредика завинаги. Тя пак ще се върне в твоето царство. Кратък е нашият живот, владетелю Хадесе. О, позволи на Евредика да изпита радостите на живота, защото тя  тъй млада слезе в царството ти!
   Замислил се бог Хадес и отговорил на Орфей:
  - Добре, Орфее! Ще ти върна Евредика. Отведи я обратно към живота, към слънчевата светлина. Но ти трябва да изпълниш едно условие: ще тръгнеш напред подир бог Хермес, той ще те води, а зад теб ще върви Евредика. Но докато вървиш из подземното царство, ти не трябва да се обръщаш назад. Помни! Обърнеш ли се, Евредика веднага ще те напусне и ще се върне завинаги в моето царство."
   Следва продължение
   "Старогръцки легенди и митове", Н.А.КУН



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1761621
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930