Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2012 16:47 - Легендата за Дедал и Икар - 2-ра част
Автор: slavalessy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3664 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.11.2012 16:56


   "Бащата и синът надянали крилете на ръце и леко се понесли. Онези, които видели как те летят високо над земята, мислели, че двама богове се носят по небесната синева. Дедал често се обръщал, за да погледне как лети синът му. Те вече отминали островите Делос и Парос и продължавали да летят все по-нататък и по-нататък.
  Бързото летене забавлява Икар; все по-смело размахва той крилете. Икар забравил наставленията на баща си; той не лети вече близо зад него. Като размахнал силно криле, той се издигнал високо до самото небе, приближил се до лъчезарното слънце. Палещите лъчи разтопили восъка, който споявал перата на крилете; перата изпадали и се разлетели надалеч във въздуха, гонени от вятъра. Замахнал Икар с ръце, но на тях вече няма криле. Стремглаво полетял той от страшната височина, паднал в морето и загинал във вълните.
   Дедал се обърнал и заоглеждал на всички страни. Икар го няма!
   Той започнал да вика сина си на висок глас:
   - Икаре! Икаре! Къде си? Обади се!
   Отговор не се чува. Дедал съзира по морските вълни пера от Икаровите криле и разбира какво е станало. Как намразил Дедал своето изкуство, как проклинал деня, в който е замислил да избяга от Крит по въздушен път!
   А тялото на Икар дълго се носело по вълните на морето, което започнало по името на загиналия да се нарича Икарийско море.* Най-после вълните го изхвърлили на брега на един остров.Там го намерил Херкулес и го погребал.  
   Дедал продължил полета си и долетял най-сетне в Сицилия. Там той останал да живее при цар Кокал. Минос се научил къде се е укрил художникът, потеглил с голяма войска за Сицилия и поискал от Кокал да му предаде Дедал.
   Дъщерите на Кокал не искали да се лишат от художник като Дедал. Те прибягнали до хитрост. Склонили баща си да се съгласи с исканията на Минос и да го приеме като гост в двореца си. Когато Минос се къпел, дъщерите на Кокал излели на главата му котел вряла вода; Минос умрял в ужасни мъки. Дълго живял Дедал в Сицилия. а последните години от живота си прекарал в родината си, в Атина; той станал там родоначалник на Дедалидите, славен род на атински ходожници.
   *Частта на Егейско море, намираща се между островите Самос, Парос и малоазийския бряг
    Край
   "Старогръцки легенди и митове",Н.А.КУН



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1759812
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930