Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2012 12:52 - Легендата за Авгий и Авгиевите обори
Автор: slavalessy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4083 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.11.2012 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  " Богът на слънцето Хелиос дал на своя син Авгий , цар на Елида, несметни богатства. Особено многобройни били стадата добитък- сред тях имало триста бика с бели като сняг крака, двеста бика били червени като сидонски пурпур, дванадесет бика, посветени на бог Хелиос, били бели като лебеди, а един бик, който се отличавал с необикновена красота, сияел като звезда. Херкулес предложил на Авгий да почисти за един ден грамадните му обори, ако той се съгласи да му даде една десета част от своите стада. Авгий се съгласил. На него му се струвало невъзможно да се извърши такава работа за един ден. Но Херкулес пробил от двете противоположни страни стената, която заобикаляла обора, и отбил да текат през него водите на две реки  - Алфей и Пеней. Водите от тези реки за един ден отнесли всичкия тор от обора, а Херкулес отново иззидал стените. Когато героят отишъл при Авгий да си поиска наградата, гордият цар не му дал обещаната една десета от стадата и Херкулес трябвало да се върне в Тиринт с празни ръце.
   Великият герой страшно си отмъстил на царя на Елида. Няколко години по-късно, след като вече се освободил от службата си при Евристей, Херкулес нахлул с голяма войска в Елида, победил в кръвопролитен бой Авгий и го убил с една от своите смъртоносни стрели. След победата Херкулес събрал войската си и струпал цялата богата плячка край град Пиза, принесъл жертви на олимпийските богове и сложил началото на Олимпийските игри*,които се устройвали оттогава насетне от всички гърци всеки четири години на свещената равнина, която самият Херкулес бил засадил околовръст с маслинови дървета, посветени на богиня Атина Палада."

*Олимпийските игри са най-важното от общогръцките празненства, по време на които в цяла Гърция бил провъзгласяван всеобщ мир. Игрите се уреждали един път на четири години. При тях ставали състезания по бягане, борба, бой с юмруци, хвърляне на диск и копие, както и надбягване с колесници. Победителите в игрите получавали като награда венец от маслинови клонки и се радвали на голяма почит.Гърците водели летоброенето си по Олимпийските игри, като смятали за първи игрите, проведени през 776 г. пр.н.е. 

                    "Старогръцки легенди и митове", Н.А.КУН



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1761522
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930