Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2012 18:36 - Легендата за кутията на Пандора
Автор: slavalessy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21511 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.10.2012 18:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  "Когато Прометей откраднал за простосмъртните божествения огън, научил ги на разни изкуства и занаяти и им дал знания, животът на Земята станал по- щастлив. Зевс , разгневен от постъпката на Прометей, го наказал жестоко, а на хората изпратил зло. Той заповядал на славния бог - ковача Хефест да смеси земя и вода и да направи от тая смес прекрасно момиче, което по сила да е равно на хората, да има нежен глас и поглед, подобен на погледа на безсмъртните богини. Зевсовата дъщеря Атина Палада трябвало да изтъче за момичето прекрасна дреха; богинята на любовта, златната Афродита, трябвало да му даде прелест, на която никой не може да  устои; Хермес да му даде хитър ум и ловкост.
   Боговете веднага изпълнили Зевсовата заповед...Нарекли девойката Пандора, тъй като тя получила от всички дарове. Пандора* трябвало да донесе с появяването си нещастие на хората.
   Когато това зло за хората било готово, Зевс  изпратил Хермес да отнесе Пандора на земята при Прометеевия брат Епиметей. Мъдрият Прометей много пъти предупреждавал неразумния си брат и го съветвал да не приема дарове от гръмовержеца Зевс. Той се страхувал, че тези дарове ще донесат на хората нещастие. Но Епиметей не се вслушал в съветите на мъдрия си брат. Пандора го пленила с красотата си и той я взел за жена. Скоро Епиметей разбрал колко много зло донесла със себе си Пандора на хората.
   В Епиметеевия дом имало голям съд, плътно затворен с тежък капак; никой не знаел какво има в тоя съд и никой не се решавал да го отвори, тъй като на всички било известно, че това носи нещастия. Любопитната Пандора тайно махнала капака от съда и по цялата земя се разпръснали нещастията, които били навремето затворени в него. Единствена само Надеждата останала на дъното на грамадния съд. Похлупакът на съда отново се затворил и Надеждата не излетяла от дома на Епиметей. Гръмовержецът Зевс не пожелал да стане това. 
   Щастливо живеели по-рано хората, без да познават злото, тежкия труд и унищожителните болести. Сега безброй беди се разпространили между хората. Сега и земята, и морето се изпълнили със зло. И дене, и ноще идват неканени при хората злото и болестите; те носят на хората страдания. С нечути стъпки, мълчешката  идват те, тъй като Зевс ги лишил от дар слово - той създал злото и болестите неми."
 *Пандора - надарена с всички дарове

                                                      "Старогръцки легенди и митове",  Н.А.Кун           



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1760097
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930