Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2012 17:34 - Мумифицирането на фараон Мер-амен-Рамзес ХII - из "Фараон" , Болеслав Прус
Автор: slavalessy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
1



Четвърта част

ФАРАОН
Книга трета
Четвърта глава


    "Цели седемдесет дни покойникът лежа във водата, наситена със сода, сякаш за да напомня как злият Тифон някога бе потопил тялото на брат си в Содовите езера. ...при звуците на музика извадиха трупа на фараона  от тая баня. После го сложиха в каменна тръба, през която в продължение на няколко дни минаваше горещ въздух, и като го изсушиха така, предадоха го на парасхитите.
   Сега започнаха най-важните церемонии, извършвани над покойния от най-висшите жреци в квартала на покойниците.
    Обърнаха тялото на покойника с глава на юг и го измиха със светена вода, а отвътре - с палмово вино. Върху посипания с пепел под седяха оплаквачки, които си скубеха косите, дращеха лицата си и оплакваха умрелия. Около смъртното ложе се бяха събрали жреци, преоблечени като божества: голата Изис  с короната на фараоните, младият Хорус, Анубис с глава на чакал, Тот с птича глава и плочки в ръце и много други.
    Под надзора на тая достопочтена група специалистите започнаха да пълнят вътрешностите на умрелия със силно ухаещи билки, дървени стърготини, дори да изливат там благовонни смоли, и всичко това беше придружено с молитви. После му сложиха стъклени очи с бронзови рамчици.
     Накрая цялото тяло беше посипано със сода.
     ....
    В същото време на шията на мумията окачиха изображение на скарабей, направено от скъпоценен камък , със следния надпис:
    "О, сърце мое, сърце, което съм получил от майка си, което беше  в мен, когато пребивавах на земята, о, сърце, не въставай срещу мене и не свидетелствай зле за мен в деня на съда."
     Сега жреците обвиваха всяка ръка и крак, всеки пръст на умрелия с ленти, на които бяха написани молитви и заклинания. Тия ленти се залепваха със смола и балсами. А върху гърдите и на шията поставиха цели страници от "Книгата на мъртвите".
     ....
    След като всеки крайник от тялото на умрелия беше увит с молитвени ленти и снабден с амулети, след като вече разполагаше с достатъчно наставления, които щяха да му дадат възможност да се ориентира в страната на боговете, трябваше а се помисли и за документ, който би му отворил портата на тази страна."

Очаквайте края на 15 юни.

    



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1760826
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930