Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2012 12:44 - Мумифицирането на фараон Мер-амен-Рамзес ХII - из "Фараон" , Болеслав Прус
Автор: slavalessy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 831 Коментари: 0 Гласове:
0



Част трета

ФАРАОН
Книга трета
Четвърта глава

    "Портата се затвори, а върховният съдия, ковчежникът и съпровождащите го чиновници тръгнаха назад към реката, за да се върнат в двореца.
    В това време жреците със закритите лица отнесоха лектиката в една огромна сграда, където балсамираха само тела на фараони и на ония най-висши сановници, които бяха спечелили изключителното благоволение на фараона. Шествието се спря в предверието, където се намираше златна лодка на колелца и тук започнаха да вадят покойника от лектиката.
    ....
    След малко златната лодка с покойника беше повдигната по въжета на вътрешния балкон.
    От преддверието се влизаше в една голяма зала, боядисана в синьо и украсена с жълти звезди. На една от стените по цялата дължина на залата имаше нещо като балкон във формата на дъга, чиито краища бяха на около един етаж, а средата - на етаж и половина височина.
    Залата представляваше небосводът, а балконът - пътят на слънцето  по небето, а умрелият фараон щеше да бъде Озирис или слънце, което се движи от изток към запад.
    ....
    Разговорите замлъкнаха. Горе се разнесе трикратен звън от бронзов гонг и на балкона се появи златната лодка на слънцето, в която пътуваше покойникът.
    Долу прозвуча химнът в чест на слънцето.
    ....
    Лодката постепенно се движеше нагоре по дъгата и най-сетне спря на най-високата точка.
    ....
    Тогава до лодката се струпаха жреците; те извадиха тялото на фараона и го сложиха върху мраморна маса; това трябваше да представлява Озирис на почивка след дневната работа.
    Към мъртвеца пристъпи един парасхит, преоблечен като божеството Тифон. На главата си той носеше ужасна маска и рижа чорлава перука, върху плещите - кожа от глиган, а в ръка държеше каменен етиопски нож.
    С него той започна бързо да реже кожата на стъпалата на покойника.
    -Какво правиш на спящия, братко Тифон? - попита го от балкона Изида.
   -Стържа краката на моя брат Озирис, за да не изцапа небето със земен прах - отговори парасхитът, облечен като Тифон.
    След като изряза кожата на стъпалата му, парасхитът взе една извита като кука тел, пъхна я в носа на умрелия и започна да му вади мозъка. После разряза корема му и през отвора издърпа бързо вътрешностите, сърцето и дробовете.
    През това време помощниците на Тифон донесоха четири големи урни, украсени с главите на боговете Хапе, Емсет, Дуамутф и Кебхснъов, и във всяка от тия делви сложиха някакъв вътрешен орган на умрелия.
     -Какво правиш там, братко Тифон? - попита го втори път Изида.
    -Очиствам моя брат Озирис от земните неща, за да стане по-хубав - отговори парасхитът.
    До мраморната маса имаше басейн с вода, наситена със сода. След като очистиха тялото, парасхитите го хвърлиха в басейна, където трябваше да кисне седемдесет дни."

Следва продължение.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1761765
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930