Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2012 18:46 - Мумифицирането на фараон Мер-амен-Рамзес ХII - из "Фараон" , Болеслав Прус
Автор: slavalessy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.06.2012 18:47


Част втора    

ФАРАОН
Книга трета
Четвърта глава

   "На два часа от  двореца, отвъд Нил, отвъд канала, отвъд плодородните полета и палмови горички, между Мемфис и "платото на мумиите", се намираше оригинален квартал. Всички постройки тук бяха посветени на умрелите и в тях  живееха  само колхиди и парасхити, които балсамираха телата.
    Тоя квартал представляваше нещо като предверие на истинското гробище, мост, който съединяваше живото общество с мястото на вечния покой. Тук докарваха мъртвите и правеха от тях мумии; тук семействата се пазаряха с жреците за цената на погребението. Тук приготвяха молитвени книги и ленти, ковчези, вещи, съдини и статуи за умрелите.
   Тоя квартал, отдалечен от Мемфис на няколко хиляди крачки, беще заобиколен от стена, която на места имаше порти. Шествието с тялото на фараона се спря пред най-великолепната порта, а един от жреците почука.
     ....
    Тогава жреците оставиха лектиката при портата и се отдалечиха бързо, за да не ги лъхне тежкият дъх на труповете, събрани на едно място. Останаха само чиновниците начело с върховния съдия и ковчежника.
    След като почакаха доста дълго, портата се отвори и от нея излязоха двадесетина души. Те бяха облечени като жреци, а лицата им бяха закрити.   
     Като ги видя, съдията се обади:
    - Предаваме ви тялото на нашия и вашия господар. Направете с него това, което изискват религиозните предписания, и не забравяйте нищо, за да не би тоя велик покойник да има по ваша вина неприятности на оня свят.
    А ковчежникът добави:
    - Не жалете златото, среброто, малахита, ясписа, смарагдите, тюркоазите и най- редките благовония за тоя владетел, та да не му липсва нищо и да има всичко от най-добро качество. Това ви казвам аз, ковчежникът. Но ако се намери негодник, който вместо благородни метали се опита да сложи други, а вместо скъпоценни камъни - финикийско стъкло, да помни, че ще му бъдат отсечени ръцете и извадени очите. 
     -Ще стане, както искате - отговори един от жреците със закрити лица.
     После другите вдигнаха лектиката и влязоха с нея вътре в квартала на умрелите."

     Следва продължение.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 1761930
Постинги: 702
Коментари: 0
Гласове: 788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930