Постинг
08.11.2014 21:27 -
Опасните Е-та
Автор: slavalessy
Категория: Хоби
Прочетен: 516 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 08.11.2014 21:31
Прочетен: 516 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 08.11.2014 21:31
Според Световната здравна организация Е-тата представляват природни съединения или химически вещества, които се влагат в ограничени количества в хранителните продукти с цел подобряване на техните хранителни и вкусови качества, на външния им вид, на тяхната трайност. Те се делят на:
-оцветители
-консерванти
-антиоксиданти, киселини и минерални соли
-емулгатори, стабилизатори и гуми
-минерални соли
-подобрители на вкуса и аромата
-подсладители, овлажнители, сгъстители.
Е-тата , често в значителен брой, могат да се видят почти върху всеки етикет на купуваните от нас хранителни стоки и напитки. Знаем ли кои са "безобидни" и кои са опасни за здравето ни?
Оцветителите носят номера от Е100 до Е181.Те имат за цел да подобрят търговския вид на продуктите,като им придават приятен цвят и вид. Влагат се почти във всички храни, предимно в: месните колбаси и деликатеси, плодовите млека, дъвките, бонбоните, натуралните сокове, безалкохолните напитки, маргарина. "По-безобидни" са: Е104, Е107, Е120, Е126, Е127, Е131, Е132, Е133, Е150c, Е150 d, Е154, Е172, Е173, Е180.
По-опасни са: Е101a, Е102, Е110, Е122, Е123, Е124, Е128, Е129, Е130, Е142, Е143, Е151, Е155, Е160b.
Заб.: В следващия постинг ще научите кои Е-та, използвани като консерванти, крият риск за здравето ни.
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 788